Satulan rungon tarkistus
Satulan runko on hyvä tarkistuttaa säännöllisin väliajoin, jotta mahdolliset korjattavat viat huomataan ajoissa tai viallinen satula poistetaan käytöstä. Runkovikainen satula voi kipeyttää hevosen tai aiheuttaa ongelmia esimerkiksi hevosen selän lihaksiston kehittymisessä.
Mitä hevosen omistajan tulee tietää satulaa hankittaessa tai missä vaiheessa satula on syytä viedä satulasepälle tarkistukseen?
Käytettyä satulaa ostettaessa on aina syytä tarkistaa joko voimassa oleva runkotakuu tai viimeisimmän rungon tarkastuksen ajankohta. Normaali takuuaika on yleensä 2-5 vuotta puurunkoisissa satuloissa, joissain muovirunkoisissa satuloissa takuu voi olla elinikäinen. Ostohetkellä ostaja varmistuu siitä, että tarkastettu satula on ehjä eikä siinä ole sillä hetkellä vaadittavia korjaustarpeita tai mahdolliset korjaukset on jo tehty. Kaikki Satula.comissa myynnissä olevat käytetyt satulat tarkistetaan, mikäli niissä ei ole takuu voimassa. Yksityiseltä myyjältä on syytä pyytää dokumentti ja mahdolliset kuvat rungon tarkistuksesta tai viedä satula itse ammattitaitoiselle sepälle tarkastukseen.
Jos satulan runko alkaa pitää ääntä (narista tai naksua), se valuu tai tippuu toiselle sivulle tai esimerkiksi istuinnahkaan ilmestyy ryppyjä, kannattaa satula viedä tarkistukseen. Normaalikäytössä olevat satulat on hyvä tarkistaa 2-3 vuoden välein.
Mitä puurunkoisen satulan rungon tarkastuksessa tapahtuu?
Kun satula tarkastetaan, sen paneelit irrotetaan rungosta ja rungon suojanahka avataan. Suojanahan avaaminen on hyvä mainita, koska valitettavan usein näkee vasta “tarkastettuja” satuloita, joiden suojanahka on edelleen tehtaan kiinnittämä. Ilman suojanahan avaamista rungon kunnon arviointi on arvailua. Suojanahan avaamisen lisäksi mahdolliset huovat, korokkeet ja neopreenit irrotetaan.
Kun satula on auki, tarkistetaan puurunkoisen satulan sidosniittien kiinnitys. Sidosniitit kiinnittävät rautaosat puuhun. Niitit ovat ns. kuluvia osia, niiden kanta voi ajan myötä irrota ja sitä sanotaan niitin katkeamiseksi. Katkenneet niitit on satulasepän mahdollista korjata jos satula on muuten hyvässä kunnossa. Tässä vaiheessa on hyvä mainita, että ihan kaikkia niittivikaisia ei enää kannata korjata. Tästä lisää myöhemmin.
Jalustinkoukut on yleensä kiinnitetty runkoon sidosniiteillä, joten niiden tarkistus tehdään samalla kuin muiden niittien. Lisäksi tarkistetaan, että koukku on ehjä. Se ei saa heilua, eikä tuntua löysältä tai olla vääntynyt joko hevosta tai ratsastajan reittä vasten.
Valitettavan usein vastaan tulee satuloita, joissa toinen jalustinkoukku on vääntynyt ulos/ylös. Yleensä se johtuu siitä, että hevonen on jäänyt jalustinhihnasta johonkin kiinni, esim. oven kahvaan ja kova rykäisy on vääntänyt koukun. Tällaisissa tapauksissa runko on syytä tarkistaa ja koukku joko suoristaa tai vaihtaa uuteen. Koukkuja on erilaisia ja osan pystyy suoristamaan. Jos koukun suoristus ei onnistu, voidaan satulaan vaihtaa uusi koukku joko satulasepän toimesta tai tehtaalla.
Rungon suoruudella tai kieroudella tarkoitetaan etukaaren ja satulan istuinosan suhdetta toisiinsa. Niiden tulisi olla samalla linjalla, 3 millin ero on vielä hyväksyttävä, sen yli menevä ero tarkoittaa sitä, ettei runkoa suositella käyttöön.
Rungon suoruutta arvioidaan kahdella eri tavalla. Itse arvioin ensin silmämääräisesti rungon suoruutta heti avaamisen jälkeen. Kieron rungon näkee yleensä jo paljaalla silmällä, silmä harjaantuu kun avattuja satuloita on takana useampi tuhat. Jotta suoruudesta/kieroudesta saadaan todiste, voidaan etu- ja takaosan suhdetta mitata vatupassien avulla. Takaosaan, n. istuimen keskikohtaan asetetaan lyhyt vatupassi suoraan rungon päälle ja toinen vatupassi laitetaan etukaaren päiden varaan. Välissä ei saa olla nahkaa, koska tarkoitus on mitata runkoa.
Vatupasseilla mittaamisen lisäksi rungon suoruutta arvioitaessa satula asetetaan tasaiselle pöydälle “oikein päin” eli avattu runko vasten pöytää. Kiero satula keikkuu pöydällä kuin tuoli, jossa yksi jalka on muita lyhyempi. Pöydällä mittaamisessa on huomioitava satulan nahat, joissa voi olla joskus paksuuseroja. Jos satula keikkuu pöydällä, mutta on vatupasseilla mitattuna suora, on hyvä irroittaa satulan siivet ja tehdä pöytätesti uudelleen.
Rungon suoruuden lisäksi tarkistetaan, että etukaaren päiden etäisyys takakaaren keskiosaan on symmetrinen. Joissain tapauksissa etukaari voi olla vääntynyt tai esim. kiinnitetty vinoon.
Mikäli sidosniitit ovat kunnossa, rungon teräsosat ehjiä (ei murtumia) ja runko on suora, tarkistetaan vielä vastinhihnojen ja siipien kiinnitys. Satulaa väännellään, jotta mahdolliset piilevät viat voidaan huomata. Näitä piileviä vikoja voivat olla esimerkiksi rungon toiselta puolelta, istuinnahan alta katkenneet niitit tai etukaaren yläkaaren murtuma. Nämä yleensä tulevat esiin; katkenneet niitit tai ylärauta narisevat runkoa väännellessä. Tällöin istuinnahkaa tulee purkaa niin, että niittien ja yläraudan kuntoa on mahdollista arvioida. Joskus narina voi johtua siitä, että niitit ovat hieman löystyneet. Jos kannat ovat kunnolla kiinni, voidaan tällaisia niittejä kiristää. Narisevaa runkoa ei tulisi päästää tarkistuksesta läpi vaan narinan syy on selvitettävä. Joskus sivuraudat, jouset tai puuosat voivat pitää ääntä ilman, että niissä on mitään varsinaista vikaa. Tällöin on hyvä suihkuttaa voiteluainetta rautojen väliin ja jos änni ei lopu, pitää selvittää syy tarkemmin istuinnahkaa purkamalla.
Muovi- ja carbon runkoiset satulat
Muovi- ja carbon runkoisen satulan tarkistus etenee samalla tavalla kuin puurunkoisen. Osassa on vahvikkeena teräsosia, esim. etukaari tai sivuraudat. Näiden kiinnitys ja kunto tarkistetaan. Muovi- ja carbon rungoissa voi olla pieniä murtumia, tämä on melko harvinaista, mutta mahdollista. Myös eri valmistajien runkomateriaaleissa on eroja, toiset ovat kestävämpiä kuin toiset. Murtumat yleensä tulevat esiin kun runkoa vääntelee paljaana.
Milloin satulaa voi ja kannattaa korjata?
Rungon sidosniitit on mahdollista uusia, mikäli niitä löytyy katkenneina. Niitit ovat ns. kuluvia osia ja niiden uusiminen on melko yksinkertaista. Jos satula on jo vanha, kannattaa miettiä, onko järkevämpää vaihdattaa kokonaan uusi runko tehtaalla vai korjata. Puurunkoisen satulan käyttöikä on n. 10-15 vuotta. Kun satulan runko alkaa olla elinkaarensa loppupäässä, mutta nahat ja paneelit vielä hyvässä kunnossa, on rungon vaihto järkevämpää kustannusten kannalta. Vaikka rungosta uusisi niitin tai pari, saattaa seuraava niitti katketa jo lyhyenkin käytön jälkeen, vaikka niiden kiinnitys olisikin tarkistettu edellisen tarkistuksen yhteydessä. Tällöin erityisesti satulaa myydessä rungon vaihto on turvallisempi vaihtoehto. Tässä kohtaa toimenpiteitä miettiessä on hyvä arvioida satula myynti- ja käyttöarvoa.
Jos runko todetaan kieroksi, on rungon uusiminen ainoa vaihtoehto. Rungon suoristus ei kannata, sillä usein runko palautuu kieroksi.
Vanha satula voi iän myötä väsähtää, jolloin se alkaa joustaa liikaa. Jotkut muovirunkoiset voivat olla alunperin todella joustavia ja se on niiden ominaisuus, ei vika. Puurunkoinen ei saisi joustaa etukaaresta ollenkaan ja pituussuunnassa vain kohtuullisesti. Rungon tulisi myös joustaa symmetrisesti molemmin puolin.
Halkeamat ja murtumat satulan rungossa tai teräsosissa (esim. haljennut etukaari, murtuma muovirungossa) ovat aina vikoja, joita ei voi korjata ja satula on laitettava käyttökieltoon.
Eri satulan valmistajien rungoissa on aina eroa, ovat ne sitten puu- tai muovirunkoisia. Osa rungoista on kestävämpiä kuin toiset. Ammattitaitoinen seppä osaa neuvoa asiakasta, milloin satulaa kannattaa korjata ja milloin on parempi vaihdattaa runko.
Miksi satulan runko menee rikki tai runko kiertyy?
Harvoin on mahdollista sanoa tarkkaa syytä siihen, miksi satulan rungon teräsosiin tai esim. muovirunkoon tulee murtumia. Jos satula on ollut mukana onnettomuudessa, esim. jäänyt hevosen alle tai siihen on kohdistunut jokin muu suuri voima, on selvää, että runko voi antaa periksi. Satula voi kuitenkin rikkoontua päivittäisessä käytössä, ilman ulkopuolista tekijää, siihen kohdistuu kuitenkin melko suuri rasitus hevosen ja ratsastajan välissä. Sidosniitit ovat kuluvia osia ja niitä joutuu puurunkoisissa satuloissa uusimaan iästä riippumatta. Satulan sopivuus vaikuttaa myös niittien kestävyyteen sekä satulan säilytysolosuhteet. Kosteus heikentää esimerkiksi niittien kestävyyttä ja usein katkenneen niitin juuresta näkee, että materiaali on alkanut ruostua, mikä johtaa sen murtumiseen.
Rungon kieroutumiselle voi olla useita syitä. Jos rungon katkenneita sidosniittejä ei korjata ajoissa, runko voi joustaa liikaa, jolloin se voi kieroutua. Hevosen tai ratsastajan vinous/epäsymmetrisyys voi aiheuttaa kieroutumisen, jos esim. hevosen epäsymmetrisyyttä ei korjata. Runko voi kieroutua jos se joutuu jonkinlaiseen onnettomuuteen, sen voi aiheuttaa vääränlainen säilyttäminen tai se, että hevosen selkään noustaan aina samalta puolelta ja pahimmassa tapauksessa vielä satulan takakaaresta itseään vetäen. Iäkkään satulan runko voi myös väsähtää, jolloin se joustaa enemmän toiselta puolelta. Kieroja runkoja jää kiinni suhteellisen usein ja mukana on sekä vanhoja, että suhteellisen nuoria satuloita. Runko voi kieroutua pitkän ajan myötä tai nopeastikin, jolloin taitava ratsastaja huomaa, että satula alkaa yhtäkkiä tippua selässä jompaan kumpaan suuntaan.
Satuloiden takuu
Useimmissa uusissa satuloissa on takuuaika, joka kattaa takuuaikana havaitut mahdolliset runkoviat. Käytettyä satulaa hankittaessa on hyvä muistaa, että satulaa on jo käytetty ja käyttö kuluttaa satulaa. Vaikka runko olisi tarkistettaessa kunnossa, ei sen elinikää pysty ennustamaan.
Runkotakuu kattaa yleensä esim. niittien tai muiden teräsosien katkeamisen/murtumisen, mutta rungon kieroutuminen ei aina mene takuun piiriin, koska on useimmiten käytöstä johtuvaa tai jonkin ulkopuolisen tekijän aiheuttamaa.
Katso lisää Satula-akatemian sivuilta:
Käytetyn satulan ostaminen:
https://satula.com/satula-akatemia/kaytetyn-satulan-ostaminen/
Satulasepän palsta-kuvagalleria, keräämäni kuvagalleria ongelmista satulan rungoissa, paneeleissa ja muissa osissa: